• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

akkerbouwbedrijf.beakkerbouwbedrijf.be

Nieuws voor de vlaamse akkerbouwer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Partners
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Contact
  • icon

Wie wil er nog een waterlinzen-ijsje?

Duurzaam ondernemen 13 mei 2024

Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024

Een consortium van vijf hogescholen – Aeres Hogeschool, HAS green academy, Hogeschool Van Hall Larenstein, Hogeschool Inholland en Hanze Groningen – is samen met bedrijven en experts een tweejarig onderzoek gestart naar de teelt en toepassing van waterlinzen. Hoe kunnen deze eiwitrijke planten duurzaam geproduceerd worden om het vervolgens als eiwitbron in voedingsmiddelen te kunnen verwerken? Met als doel een grote bedrage aan de eiwittransitie die essentieel is voor een duurzaam voedselsysteem. 

Tortilla’s op basis van waterlinzen zul je over niet al te lange tijd in de supermarkt kunnen tegenkomen. De partijen die betrokken zijn bij het onderzoeksproject ‘Duurzame eiwitten: Eendje meer’ hebben namelijk hoge verwachtingen van het plantje.

Feike van der Leij, lector Health & Food bij Hogeschool Inholland: “Waterlinzen hebben niet alleen een hoog eiwitgehalte, maar ook een veel hogere opbrengst per hectare dan vergelijkbare eiwitbronnen, zoals veldbonen en soja. Het plantje groeit namelijk heel snel. In dit project zoeken we naar een manier om waterlinzen op grote schaal in Nederland te telen, zodat we niet meer afhankelijk zijn van bijvoorbeeld soja uit de Amazone.”

Waterlinzen in de praktijk

Het consortium van vijf hogescholen streeft naar een concurrerend teelt- en verwerkingssysteem voor waterlinzen. Eric de Bruin, lector Circulair ondernemen in de Agrifoodsector bij Aeres Hogeschool: “Ons hoofddoel is om een gezond verdienmodel te ontwikkelen waarmee we lokaal, op een duurzame manier, een maximale opbrengst aan eiwitten kunnen leveren.” Het onderzoeksproject focust zicht op de teeltmethode, bewerking van waterlinzen, toepassing ervan in voedingsmiddelen en op kennisverspreiding.

Ook studenten zijn nauw betrokken bij het project. De Bruin: “Met name internationale studenten gebruiken dit project voor hun stage of afstudeerproject. Zo legt een student uit Nigeria zich momenteel toe op de kweek van de waterlinzen. Anderen testen pesto bij een panel, om te onderzoeken hoe het zit met de acceptatie onder consumenten.” 

Teelt in bestaand systeem

Uniek aan het onderzoeksproject is dat het op allerlei manieren bijdraagt aan duurzaamheid. Dat begint al bij de teelt. De Bruin: “We telen de waterlinzen in een bestaand systeem van een bollenkwekerij in Bovenkarspel. De teeltbakken voor snijbloemen staan daar van maart tot november leeg. Dat is precies het groeiseizoen van waterlinzen. We hoeven dus geen nieuwe fabriek te bouwen, de infrastructuur ligt er al.”

In die periode van het jaar hoeft er bovendien niet extra verlicht en verwarmd te worden; de onderzoekers maken gebruik van de warmte en het licht van het seizoen. Een ander pluspunt is dat de waterlinzen gewoon in Nederland, op een relatief kleine oppervlakte geteeld kunnen worden.

“Waterlinzen zijn daarmee een veel duurzamere eiwitbron dan geïmporteerde soja, of vlees”, zegt Van der Leij. “Het kan de eiwittransitie echt versnellen.” Naast de bollenkwekerij zijn nog elf andere bedrijven betrokken bij het project, onder meer op het gebied van levensmiddelentechnologie en consumentenonderzoek.

“Uiteindelijk willen we het verwerken in allerlei voedingsmiddelen”, blikken De Bruin en Van der Leij vooruit. “Denk aan tussendoortjes, snacks, ijs, pesto. Over een jaar of twintig kan dat zomaar compleet gangbaar zijn.”

Bron: Aeres Hogeschool

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Voeg eenvoudig een foto toe aan je teeltregistratie in AgroVision Crops
3 jul

Voeg eenvoudig een foto toe aan je teeltregistratie in AgroVision Crops

Dorsen op topniveau: Massey Ferguson IDEAL 7 zet nieuwe standaard
3 jul

Dorsen op topniveau: Massey Ferguson IDEAL 7 zet nieuwe standaard

“Bereid je nu nog voor op een droge zomer”
3 jul

“Bereid je nu nog voor op droogte in de zomer”

Maak kennis met de Smart Farm producten van Farm-ING
2 jul

Maak kennis met de Smart Farm producten van Farm-ING

"Grote verwachtingen van Earth Rover lichtweeder"
1 jul

"Grote verwachtingen van Earth Rover lichtweeder"

Toon meer

Meer artikelen over duurzaam ondernemen

Voeg eenvoudig een foto toe aan je teeltregistratie in AgroVision Crops

Voeg eenvoudig een foto toe aan je teeltregistratie in AgroVision Crops

Landbouwers telen in 2025 opnieuw meer granen

Vlaamse landbouwers telen in 2025 opnieuw meer granen

Vlaanderen is goed voor 7 procent van Europese in-en uitvoer agrarische producten

Vlaanderen is goed voor 7 procent van Europese in-en uitvoer agrarische producten

Meer lezen over:

Maak uw keuze

Machines

Duurzaamheid

Gewasbescherming

Poten en zaaien

Oogst en bewaring

Marktprijzen

Ziekte en gevaren

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

YARA Logo - 208x105 pixels

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Abonneren
  • Adverteren

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Vakpartners
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakkrant Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Privacy statement
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer