Met een snelle voortplantingscyclus, groot aantal gevormde sporen en sterk aanpassingsvermogen is phytophthora een dynamische ziekteverwekker. Afgelopen jaar behaalden telers goede resultaten in de bestrijding van deze aardappelziekte, maar is dit nog steeds realistisch met minder middelen in 2025?
Ian Hale, teeltadviseur bij Profyto-DSD Gewasbescherming, brengt telers op weg in het nieuwe seizoen tijdens de kennisbijeenkomst van TPC begin maart.
Nieuwe phytophthora-varianten
Afgelopen teeltseizoen was EU-46, een mutant uit de Deense phytophthora-stam EU-43, aanwezig op veel aardappelpercelen. Deze stam vraagt om een doelgerichte aanpak en uit resultaten blijkt dat veel telers dit afgelopen jaar goed hebben opgepakt. “Alterneren en combineren, zo luidde de boodschap afgelopen jaar”, vertelt Hale. “Door twee actieve stoffen te combineren, konden telers de ziekte onder de duim houden. Maar dit jaar zijn we weer een aantal middelen kwijt, dus wordt deze aanpak een stuk gecompliceerder. Daarnaast werd afgelopen seizoen een nieuwe stam, de EU-47, gevonden op percelen.”

Kosten phytophthora-beheersing stijgen
Uit monitoring door Profyto-DSD blijkt dat in probleemgebieden de kosten van phytophthora-beheersing in 2024 al gauw met circa 160 euro per hectare toenamen. Dit zit met name in het aantal extra bespuitingen. De verminderde opbrengst is nog niet meegerekend in deze prijs.
Aanpak in 2025
Voor het nieuwe teeltseizoen adviseert Hale om pootgoed extra kritisch te bekijken. “Besmet pootgoed kan een nieuwe infectiebron vormen Neem geen genoegen met knollen van mindere kwaliteit.” Daarnaast dienen andere infectiebronnen nauwlettend te worden gecontroleerd. Afvalhopen moeten inmiddels zijn afgedekt (per 1 april). Ook dient opslag van aardappelplanten in bieten en uienpercelen te zijn beperkt. De NAK gaat hier ook strikter op monitoren.
Voortaan is maximaal één plant per vierkante meter toegestaan. Daarnaast is het bij een hoge infectiedruk belangrijk om snel actie te ondernemen. Hale vertelt: “Handel ook komend teeltseizoen snel en houd je aan een sluitend spuitschema, met of zonder olie. Zorg dat het juiste middel op de juiste plek terecht komt, zodat een goede bedekking kan worden gerealiseerd. Vergeet hierbij een beslissingsondersteunend systeem niet. Phytophthora is een ingewikkeld schaakspel, dat weten we inmiddels allemaal. Laten we dus komend jaar met z’n allen goede stappen blijven zetten.”
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Beeldarchief Prosu