Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft, op basis van de ingediende verzamelaanvragen voor 2025, een eerste voorlopige analyse gemaakt van het aangegeven areaal van verschillende hoofdteelten van landbouwers in Vlaanderen. Het gaat om voorlopige cijfers, dus enige voorzichtigheid in de interpretatie is geboden.
Sterk herstel van het areaal granen
Vlaamse landbouwers telen dit jaar 12% meer granen dan in 2024. Daarmee herstelt het areaal zich na een zeer slecht jaar, waarin aanhoudende regen en zompige akkers het inzaaien onmogelijk maakten. Veel landbouwers pasten toen hun teeltplan aan naar later in te zaaien gewassen.
De stijging is vooral te danken aan wintertarwe, waarvan het areaal met 48% toenam. Ook spelt wint terrein: hoewel het areaal nog beperkt is, groeit het met 106%. De populariteit van speltproducten bij consumenten speelt hierin een rol. De lichte daling van korrelmaïs en silomaïs wordt deels verklaard door de sterke stijging van wintertarwe, aangezien deze teelten onderling concurreren om ruimte.
Groei in verschillende arealen
Groei in aardappelareaal
Het aardappelareaal stijgt met 7% ten opzichte van 2024. Deze toename is te danken aan de hoge vraag vanuit de aardappelverwerkende industrie, de gunstige groeiomstandigheden en de aantrekkelijke prijzen tot januari 2025.
Status quo bij groenten, met enkele uitschieters
Het totale groentenareaal blijft stabiel, maar enkele teelten springen eruit:
- Schorseneren stijgen spectaculair met 33%, tot 777,3 ha.
- Uien kennen een lichte stijging van 3%, maar blijven een opkomende teelt in Vlaanderen.
Nijverheidsgewassen: daling ondanks enkele uitschieters
Het totale areaal nijverheidsgewassen daalt met 3%. Toch zijn er opvallende verschuivingen:
- Cichorei stijgt met 32% door een grotere vraag van afnemers.
- Vezelvlas daalt met 7%, mogelijk door een verminderde afzet van gezwingeld vlas afgelopen winter.
- Suikerbieten en winterkoolzaad gaan respectievelijk met 6% en 18% achteruit.
Ook voedergewassen dalen licht (-3%), met uitzondering van vlinderbloemigen. De daling is vermoedelijk gerelateerd aan de afnemende veestapel.
Fruit: lichte dalingen, maar sector blijft overeind
Het areaal peren blijft stabiel. Appelen en aardbeien dalen licht met 2%, maar ondanks deze terugval blijft de sector als geheel overeind.
Ecoregelingen blijven populair in 2025
Na het uitzonderlijk grote areaal voor de ecoregeling faunamengsels in 2024, blijft deze regeling ook in 2025 populair. Er is 5.933 ha aangevraagd. Faunamengsels bestaan uit granen en zaadhoudende gewassen die tot 15 maart van het volgende jaar blijven staan. Ze bieden nestgelegenheid en voedsel voor akkervogels zoals veldleeuwerik, geelgors, patrijs en grauwe gors.
Een andere opvallende stijger is de ecoregeling bufferstroken langs waterlopen: 1.213 ha werd aangevraagd in 2025. Deze stroken verminderen de uitspoeling van nutriënten en verbeteren zo de waterkwaliteit. De stijging hangt samen met aanpassingen in de mestregelgeving.
Tot slot groeit ook het areaal voor de ecoregeling ‘verhogen van het organisch koolstofgehalte – aanvoer compost’, met 6.233 ha aangevraagd. Een goed koolstofgehalte in de bodem draagt bij aan betere bodemvruchtbaarheid, waterhuishouding, en weerstand tegen zowel droogte als wateroverlast.
Interactieve cijfers beschikbaar
De cijfers kunnen geraadpleegd worden via de cijferwebsite van het agentschap. Deze site biedt interactieve, niet-geaggregeerde data per teelt. Zo kun je verfijnen op provincie, gemeente en andere parameters, en cijfers van eerdere jaren vergelijken. De huidige cijfers voor 2025 zijn voorlopig. De definitieve cijfers worden verwacht in het voorjaar van 2026.
Bron en beeld: Agentschap Landbouw en Zeevisserij