• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

akkerbouwbedrijf.beakkerbouwbedrijf.be

Nieuws voor de vlaamse akkerbouwer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Partners
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Contact
  • icon
  • Terre Fermière (FR)

Zoete aardappel: van importproduct naar lokaal gewas

Aardappelrassen Poten en zaaien 1 oktober 2025

Zoete aardappel: van importproduct naar lokaal gewas

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is inmiddels een vertrouwd product in de Nederlandse keuken. Toch komt het merendeel van de consumptie nog uit Zuid-Afrika en Amerika. Al meer dan tien jaar experimenteren telers met de teelt van dit tropische gewas op Nederlandse bodem. Steeds meer pioniers bewijzen dat het mogelijk is: lokaal, duurzaam én economisch rendabel.

Dankzij de groeiende bekendheid wordt de teelt steeds interessanter. De mechanisatie komt op gang en het gewas blijkt verrassend robuust, met weinig behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen. De zoete aardappel groeit het best bij droog en warm weer. In Nederland is de teelt mogelijk door de bodem af te dekken met biologisch afbreekbaar zwart folie. Dit zorgt voor een snelle opwarming van de grond en helpt bovendien tegen onkruid. Omdat de wortels niet van natte grond houden, is een goed doorlatende bodem zonder verdichte lagen essentieel.

Kwetsbaar gewas vraagt om maatwerk

Niet alleen het klimaat maakt de teelt uitdagend. De zoete aardappel is een kwetsbaar gewas: de dunne schil scheurt snel, waardoor het niet met een standaardrooier geoogst kan worden. Goede mechanisatie is nog beperkt beschikbaar, maar sommige telers ontwikkelen hun eigen machines.

Warmtebehandeling na de oogst

Na de oogst ondergaan de knollen een warmtebehandeling van vijf dagen in een speciaal ingerichte bewaarcel. De temperatuur stijgt van 15 naar 29 graden Celsius, waardoor enzymen het rijpingsproces voltooien en de smaak verbetert. Ook worden scheurtjes in de schil geheeld en wordt de schil dikker, wat de houdbaarheid ten goede komt. De behandeling is energiezuinig: met een kachel en luchtbevochtiger verwarmt de zoete aardappel zichzelf grotendeels.

Bron: Groen Kennisnet

Beeld: Jonathan Einwechter

Deel dit artikel

Tags
meer nieuws

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Provincie presenteert 17 speerpunten voor toekomstgerichte landbouw in 2035
2 okt

Provincie presenteert 17 speerpunten voor toekomstgerichte landbouw in 2035

Vroeg ras van witte kool gaat het land af
2 okt

Vroeg ras van witte kool gaat het land af

HCPZ Group kondigt overname IPM Potato Group aan
2 okt

HCPZ Group kondigt overname IPM Potato Group aan

Zoete aardappel: van importproduct naar lokaal gewas
1 okt

Zoete aardappel: van importproduct naar lokaal gewas

Provincie zoekt percelen met oogstresten voor komst overwinterende vogelsoorten
1 okt

Provincie zoekt percelen met oogstresten voor komst overwinterende vogelsoorten

Toon meer

Meer artikelen over poten en zaaien

LEMKEN introduceert nieuwe Solitair PT: zaaicombinatie met rotorkopeg

LEMKEN introduceert nieuwe Solitair PT: zaaicombinatie met rotorkopeg

Gebruik van drones mogelijk voor bespuiten, strooien of zaaien

Gebruik van drones mogelijk voor bespuiten, strooien of zaaien

Christiane Lambert nieuwe voorzitter Europese landbouwkoepel COPA

Meer lezen over:

Maak uw keuze

Machines

Duurzaamheid

Gewasbescherming

Poten en zaaien

Oogst en bewaring

Marktprijzen

Ziekte en gevaren

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

YARA Logo - 208x105 pixels

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Abonneren
  • Adverteren

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Vakpartners
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakkrant Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Terre Fermière (FR)