• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

akkerbouwbedrijf.beakkerbouwbedrijf.be

Nieuws voor de vlaamse akkerbouwer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Partners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Contactpagina
  • icon

Belgische prei wordt Koreaans bijgerecht

Featured. 2 september 2020

Belgische prei wordt Koreaans bijgerecht

Voedselverspilling in onze Westerse samenleving is een probleem. Creatieve oplossingen om te voorkomen dat goed voedsel wordt weggegooid zijn welkom. De preiteler Pieter Vandooren heeft een creatieve oplossing gevonden voor zijn overschot aan prei. Hij heeft in de Koreaanse keuken een plek gevonden voor zijn Belgische prei.

Omdat Pieter Vandooren regelmatig blijft zitten met klasse 2-prei is hij op zoek gegaan naar een alternatief om te voorkomen dat hij zijn prei moet weggooien. In 2018 neemt hij deel aan de Innovatiecampagne van het Innovatiesteunpunt. Daar legt hij zijn idee voor om preiresten te verwerken tot preikimchi. Deze oplossing blijkt een succes, schrijft vakblad Boer&Tuinder in een artikel. De Koreaanse Ae Jin Huys heeft voor Vandooren een recept ontwikkeld met de prei.

Voedselverlies voorkomen

Nadat Vandooren contact had opgenomen met het Innovatiesteunpunt kwam hij via hun terecht bij Food Heroes. Food Heroes is een project met Europese steun dat voedselverlies wil beperken al in de eerste fase van de keten. Zij koppelden de voedselproducent aan het ontwerpbureau Cides, aan de firma Camps die ingelegde groente produceert en aan de Koreaanse chef Ae Jin Huys. Met behulp van de Europese projectsubsidie is het Vandooren gelukt om zijn idee in de praktijk te brengen.

Preikimchi

Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Kimchi is heel gezond en uit onderzoek blijkt dat het de gezondheid van de darmen verbetert, het cholestorolniveau verlaagt en werkt als antioxidant. Van oudsher worden groenten in Korea gefermenteerd. Dit om verspilling tegen te gaan bij grote groenteoogsten. Preikimchi maak je door de prei fijn te snijden, zout en een kruidenpasta toe te voegen en daarna te laten fermenteren. De kimchi kun je gebruiken als bijgerecht of in vleesbereidingen.

Er zijn meer manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Op 1 september start de Verspillingsvrije week, een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel weg te gooien.

Bron: Groen Kennisnet

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken
31 mrt

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken

beheerovereenkomsten
30 mrt

Vlaamse regering keurt invulling VLM-beheerovereenkomsten principieel goed

Cichorei
30 mrt

Twee nieuwe rassen industriële cichorei op Belgische rassenlijst

Goede aanzet
30 mrt

"Najaar en winter zorgen voor een goede aanzet"

bedieningsterminal
29 mrt

Amazone introduceert nieuwe bedieningsterminal AmaSpread 2

Toon meer

Meer artikelen over

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken

beheerovereenkomsten

Vlaamse regering keurt invulling VLM-beheerovereenkomsten principieel goed

Cichorei

Twee nieuwe rassen industriële cichorei op Belgische rassenlijst

Maak uw keuze

Machines

Duurzaamheid

Gewasbescherming

Poten en zaaien

Oogst en bewaring

Marktprijzen

Ziekte en gevaren

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

YARA Logo - 208x105 pixels
Corteva208x105

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Abonneren

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Vakpartners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakkrant Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Contactpagina
  • Journal Grandes Cultures
Akkerbouwbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.akkerbouwbedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Opslaan en accepteren