• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

akkerbouwbedrijf.beakkerbouwbedrijf.be

Nieuws voor de vlaamse akkerbouwer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Partners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Contactpagina
  • icon

Colruyt Group werkt aan nieuwe keten voor Belgische biobaktarwe

Graan oogsten Graan zaaien Graanprijs Graanrassen 1 juni 2021

biobaktarwe

Colruyt Group, vijf bio-akkerbouwers, een bloemmolen en een bakkerij gaan samenwerken om een nieuwe keten voor Belgische biobaktarwe te vormen. Die samenwerking moet ervoor zorgen dat vanaf dit najaar volledig Belgisch biobrood in de winkels van Bio-Planet ligt.

“Elke speler in de keten blijft bij zijn métier en doet waar hij  goed in is. Er zijn vooraf wel duidelijk afspraken gemaakt tussen de partners over volume, kwaliteit en prijs”, zegt Jan Van Holsbeke, divisiemanager Bio-Planet.

Partnerschappen met landbouwers

De Halse supermarktketen heeft intussen al wat ervaring in het uitbouwen van partnerschappen met landbouwers en doorheen de keten. “Als puur Belgisch familiebedrijf is het één van de doelstellingen van Colruyt Group om zoveel mogelijk van onze producten Belgisch in te kopen”,  vertelt Saskia De Block, hoofd van het land- en tuinbouwdepartement bij Colruyt Group. “Vier jaar geleden zijn we met ons eerste samenwerkingsproject in land- en tuinbouw gestart en intussen hebben we al verschillende partnerschappen lopen.”

Een globale aanpak wordt er daarbij niet gehanteerd. “We bekijken per productgroep welke uitdagingen er zijn, zowel op vlak van productie als in de keten”, vertelt De Block. “De ervaring leert ons dat er geen eenvoudige projecten zijn in land- en tuinbouw, maar de grote meerwaarde is dat we rechtstreeks met elkaar praten, in alle transparantie, constructief en open minded. Zo komen we tot oplossingen. Daar hoort een stukje springen bij, niet alleen voor de telers, maar ook voor ons als Colruyt Group.”

Teelt baktarwe is financieel onzeker

Voor het opzetten van deze nieuwe Belgische keten voor biologisch brood was dat volgens De Block niet anders. “We stelden vast dat er tot op de dag van vandaag amper brood van Belgisch graan in de rekken ligt, nochtans is er vraag van de consument”, aldus Colruyt Group.

De reden daarvoor is simpel: voor Belgische akkerbouwers is het telen van baktarwe financieel onzeker. Zo ligt de prijs van baktarwe in de buurt van die van voedertarwe, terwijl het rendement een pak lager ligt. Ook de Belgische onvoorspelbare weersomstandigheden spelen de tarwetelers parten, want die zorgen voor wisselvallige kwaliteit van de tarwe. Akkerbouwers durven de sprong naar baktarwe niet wagen omdat ze geen gegarandeerde afzetmarkt hebben, want er moet opgebokst worden tegen import van baktarwe uit Duitsland en Oost-Europa.

Om die cirkel te doorbreken en om een antwoord te bieden op de vraag van de consument naar lokaal geproduceerde voeding, bracht Colruyt Group verschillende schakels in de keten voor biologisch brood rond de tafel. Het gaat om vijf biologische akkerbouwtelers, bloemmolen Molens van Oudenaarde, bakkerij Atelier du Pain en biosupermarkt Bio-Planet. Zij zaten de afgelopen maanden samen rond de tafel en bereikten een akkoord over volume, prijs en kwaliteit.

Verzekerd van afzet

Om hun engagement naar elkaar toe uit te spreken, ondertekenden zij donderdag een samenwerkingsovereenkomst op het biologisch akkerbouwbedrijf van Damien en Guy Depraetere in het Oost-Vlaamse Deftinge. “Dit akkoord moet de nodige zuurstof geven aan telers, molenaar en bakker doordat zij verzekerd zijn van hun afzet”, legt Jan Van Holsbeke van Bio-Planet uit. “Maar tegelijk hopen we ook dat het een boost kan geven aan de Belgische biotarwesector zodat ook andere bioakkerbouwers de sprong durven wagen.”

De vijf biologische graantelers, geografisch verspreid in België, hebben dit jaar 12 hectare biobaktarwe ingezaaid. Als alles goed gaat, hopen ze in augustus zo’n 55 ton tarwe te kunnen oogsten. Voor de selectie van de tarwerassen en de teeltbegeleiding kunnen ze beroep doen op het West-Vlaams proefcentrum Inagro. “De eiwitkwaliteit is voor baktarwe heel belangrijk. Het komt er dus op aan om met de juiste rassen te werken”, vertelt bioteler Guy Depraetere. “Inagro helpt ons daarbij.”

Granen belangrijk in teeltplan

Voor Depraetere, die samen met zijn zoon het bedrijf in 2010 omschakelde naar bio, vormen granen een belangrijke teelt in zijn teeltplan. “Granen zijn essentieel als rustpunt voor boer en bodem en ze bieden de mogelijkheid voor een nateelt die goed is voor koolstofopslag, erosiebestrijding en stikstofbeheer”, klinkt het. In de biologische landbouw zijn die groenbemesters nog belangrijker omdat het gebruik van kunstmest niet toegelaten is. De groenbemester geeft als het ware stikstof aan de bodem die gebruikt kan worden door de vervolgteelt.

De Depraeteres hebben intussen al wat ervaring met biologische baktarwe. “We kiezen bewust voor baktarwe omdat het rendement een stuk hoger ligt als je je producten kan vermarkten voor humane voeding in plaats van voor diervoeder”, legt Guy uit. Toch is het resultaat van de teelt wisselend. Zo is de onkruidbestrijding bij wintertarwe niet eenvoudig, terwijl het rendement van zomertarwe lager is. Een ander probleem dat volgens Depraetere kan opduiken, is wildschade. De kleine tarweplantjes vallen immers in de smaak van kraaien. “Goede groeiomstandigheden van bij de zaai zijn cruciaal voor de teelt”, stelt hij. “Het ketenengagement dat alle partners zijn aangegaan, vergemakkelijkt de stap naar bakgranen wel een heel stuk.”

55 ton baktarwe voor 115.000 broden

Wanneer de baktarwe in augustus wordt geoogst, zal die door de Molens van Oudenaarde vermalen worden tot Belgisch biobloem. 55 ton baktarwe zal zo’n 36 ton bloem opleveren. Daarna gaat bakkerij Atelier du Pain ermee aan de slag om er kwalitatieve biobroden van te maken, zo’n 115.000 in totaal. Die zullen verkocht worden in de 31 winkels en de webshop van Bio-Planet. “We mikken op drie verschillende soorten biologisch desembrood en bekijken nu met Atelier du Pain welke we zullen aanbieden”, legt de divisiemanager van Bio-Planet uit.

Op termijn wil de biosupermarkt het aandeel Belgisch brood in de rekken verder uitbreiden. “Dat blijft het belangrijkste doel van deze nieuwe keten: onze klanten brood aanbieden dat gemaakt is van Belgische grondstoffen en door Belgische spelers en op die manier een positieve beweging in gang zetten waardoor de Belgische biobaktarwesector tot ontplooiing kan komen”, stelt Van Holsbeke. “We willen als Bio-Planet echt een voorloper zijn in het aangaan van duurzame partnerschappen met lokale telers en ketens.”

Bron: Vilt

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Fotoreportage
6 feb

Fotoreportage: Schoffeltechnieken van K.A. Havelaar nader bekeken

Bobcat brengt een serie compacte tractoren op de markt
6 feb

Bobcat brengt een serie compacte tractoren op de markt

stikstof1234
3 feb

Boerenbond investeert twee miljoen euro om stikstofoplossingen te zoeken

Amazone biedt 7 jaar garantie tegen roesten kunstmeststrooiers
3 feb

Amazone biedt 7 jaar garantie tegen roesten kunstmeststrooiers

Lunchwebinars
2 feb

Lunchwebinars over het nieuwe GLB 2023-2027

Toon meer

Meer artikelen over graanrassen

Wintertarwe

Vijf nieuwe rassen wintertarwe op de Belgische rassenlijst

Triticale

Nieuw ras triticale op de Belgische rassenlijst

Proefresultaten

Van onze partner Yara

Proefresultaten met YaraVita Multitrel tonen verhoogde tarweopbrengst

Maak uw keuze

Machines

Duurzaamheid

Gewasbescherming

Poten en zaaien

Oogst en bewaring

Marktprijzen

Ziekte en gevaren

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

YARA Logo - 208x105 pixels
Corteva208x105
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Abonneren

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Vakpartners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakkrant Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Contactpagina
  • Journal Grandes Cultures
Akkerbouwbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.akkerbouwbedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Opslaan en accepteren