• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

akkerbouwbedrijf.beakkerbouwbedrijf.be

Nieuws voor de vlaamse akkerbouwer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Partners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Contactpagina
  • icon

Nieuwe frituurlijn moet Belgische friet nog beter maken

Aardappelen oogsten 11 februari 2021

Friet

Bedrijven die frietjes maken, kunnen binnenkort in Kortrijk nieuwe manieren van produceren proberen op een testinstallatie. In een gebouw van de UGent wordt 700.000 euro geïnvesteerd om een heuse ‘frituurlijn’ te installeren. “Het is de bedoeling de stap van labo-onderzoek naar industriële schaal gemakkelijker te maken”, reageert initiatiefnemer Flanders’ FOOD.

Duurzame productie van gefrituurde aardappelen, groenten, vlees of vis vraagt heel wat kennis, ontwikkeling en samenwerking door onderzoekers en bedrijven. Daarom neemt Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster voor de voedingsindustrie in Vlaanderen, het voortouw met de opstart van een frituurlijn op pilootschaal. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits ondersteunt dit initiatief met een co-financiering van 138.620 euro.

“Onze frietjes en andere aardappelproducten zijn wereldvermaard”, reageert de minister. “Dat onze aardappelverwerking sinds 1990 vertienvoudigd is, toont alleen maar het belang aan voor onze economie. Goed dat we met dit project in Kortrijk, dichtbij zoveel aardappelverwerkende bedrijven, verder onderzoek kunnen doen om de Belgische friet via innovatie nog lekkerder, gezonder en duurzamer te maken.”

Nieuwe technieken uittesten op kleine schaal

De testinstallatie, die ook op Europese financiering kan rekenen, moet het mogelijk maken voor bedrijven om nieuwe technieken – bijvoorbeeld een nieuw bakvet – eenvoudig uit te proberen op de testband. “We ondersteunen bedrijven om de stap te zetten van theoretisch onderzoek in een labo naar industriële schaal”, zegt Inge Arents, van Flanders’ FOOD. “Pilootinfrastructuur ter beschikking stellen van bedrijven is daarom cruciaal en dus ook voor onze aardappel- en groenteverwerkende bedrijven.”

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=4adF5IF7GJM?autoplay=0&controls=0&disablekb=1&playsinline=1&cc_load_policy=0&cc_lang_pref=auto&widget_referrer=https%3A%2F%2Fvilt.be%2Fnl%2Fnieuws%2Fnieuwe-frituurlijn-moet-belgische-friet-nog-beter-maken&rel=0&showinfo=1&iv_load_policy=3&modestbranding=0&customControls=true&noCookie=false&enablejsapi=1&origin=https%3A%2F%2Fvilt.be&widgetid=1]

Productie verduurzamen

In de frituurlijn worden zoveel mogelijk sensoren voorzien om allerlei productieparameters op te meten. “Tegen eind 2022 zal de frituurlijn volledig operationeel zijn en zal zo een goede aanvulling zijn op de andere pilootlijnen binnen VEG-i-TEC, zoals wassen, blancheren en invriezen”, klinkt het bij Flanders’ FOOD.

“De nieuwe frituurlijn op pilootschaal zal Belgische frieten en kroketten in de toekomst nog lekkerder en gezonder maken en hun productie verduurzamen, en staat ten dienste van onze bedrijven”, reageert Romain Cools, adviseur bij Belgapom. “Blijven innoveren is ook voor onze bedrijven en bij uitbreiding de ganse aardappelketen de sleutel voor een succesvolle toekomst. Daarom ondersteunen we graag dit initiatief van Flanders’ FOOD.”

Bron: VILT

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
stikstof1234
3 feb

Boerenbond investeert twee miljoen euro om stikstofoplossingen te zoeken

Amazone biedt 7 jaar garantie tegen roesten kunstmeststrooiers
3 feb

Amazone biedt 7 jaar garantie tegen roesten kunstmeststrooiers

Lunchwebinars
2 feb

Lunchwebinars over het nieuwe GLB 2023-2027

EU-project
2 feb

EU-project onderzoekt effectiviteit digitale oplossingen duurzame landbouw

Handig
2 feb

Handig manoeuvreren op kleine percelen

Toon meer

Meer artikelen over

stikstof1234

Boerenbond investeert twee miljoen euro om stikstofoplossingen te zoeken

Amazone biedt 7 jaar garantie tegen roesten kunstmeststrooiers

Amazone biedt 7 jaar garantie tegen roesten kunstmeststrooiers

Lunchwebinars

Lunchwebinars over het nieuwe GLB 2023-2027

Maak uw keuze

Machines

Duurzaamheid

Gewasbescherming

Poten en zaaien

Oogst en bewaring

Marktprijzen

Ziekte en gevaren

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

YARA Logo - 208x105 pixels
Corteva208x105
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Abonneren

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Vakpartners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakkrant Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Contactpagina
  • Journal Grandes Cultures
Akkerbouwbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.akkerbouwbedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Opslaan en accepteren