• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

akkerbouwbedrijf.beakkerbouwbedrijf.be

Nieuws voor de vlaamse akkerbouwer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Partners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Contactpagina
  • icon

Zoete aardappelteelt: Hype of trend?

Aardappelen oogsten Aardappelen poten Aardappelrassen 24 augustus 2021

Zoete

De zoete aardappel wordt sinds enkele jaren volop geconsumeerd én geteeld. Door de toegenomen consumptie en de prima verkoopprijs is het gewas een interessante aanvulling op het bouwplan. Echter is de teelt zeker niet de makkelijkste, maar biedt zij wel potentie, aldus Delphy onderzoeker Dominique Cammaert die ons een blik gunt in de teelt van de Hollandse zoete bataat.

De zoete aardappel, ook wel bekend als bataat, doet het goed in Nederland. Exacte cijfers over het areaal ontbreken, maar de interesse is al enkele jaren vrij hoog. De consument ziet de bataat als een gezond alternatief op de traditionele pieper. De fritesfabrieken en supermarkten kijken nu ook of een lokaal geteeld product kan worden ingekocht.

Bataat is geen aardappel

De naam zou wellicht vermoeden dat de zoete aardappel lijkt op de pieper zoals wij die kennen, maar niets is minder waar. Als onderdeel van de windefamilie, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, houdt dit gewas van warmte en een luchtige grond. Cammaert: “De zoete bataat doet het goed op een zand en iedere andere grondsoort die maximaal twintig procent afslibbaar is. Het grote verschil met de aardappel is dat de bataat niet als knol wordt gepoot, maar als plant wordt gestekt. De eerste twee weken is het belangrijk om de tijd te gunnen. Als je dan op het perceel komt, lijkt het soms alsof ze dood gaan, maar onder de grond gaan ze verder en vormen ze wortels. En na drie of vier weken komt er loof op en dan groeit het loof als een gek.”

De opbrengsten zijn vooralsnog zeer wisselend. Dit komt overwegend door de rassenkeuze en de grondsoort. Op klei is de opbrengst vaak wat lager dan in het zand. Aanleiding hiervoor is waarschijnlijk de temperatuur. “Dat is van grote invloed op het groeiproces, net als andere omstandigheden. Hoe koud stek je de plant, hoe warm is het zand tijdens het groeiproces en hoe zijn de knollen ontwikkeld? Sommige bossen hebben maar één knol terwijl andere er tien kunnen hebben. Maar de opbrengst is gemiddeld ergens tussen de vijftig en zestig ton per hectare”, legt Cammaert uit.

Beschermde ruggen

Veel foto’s van de teelt tonen beschermde ruggen. Dat heeft meerdere redenen, vertelt Cammaert. “De zoete aardappel houdt van warmte. Door de ruggen te bedekken met een folie houd je de rug warm en zorg je ervoor dat onkruid nauwelijks kans krijgt. Belangrijk, want er zijn bijna geen gewasbeschermingsmiddelen voor het gewas. Tevens houd je hierdoor beter vocht vast en creëer je kunstmatig een tropisch klimaat in de rug. En dat vindt de zoete bataat hartstikke lekker. Het is in Nederland in het voorjaar ook gewoon nodig, omdat we vaak koudere gronden hebben.”

Op dit moment voert Delphy op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat een proef uit met verschillende soorten grondbedekkingen; compost, folie, gehakseld olifantsgras en onbedekte ruggen. Over de uitkomsten is nu nog weinig te zeggen, maar de ruggen die onbedekt zijn, daar staat veel onkruid. Daarom willen veel telers volgens Cammaert niet meer zonder.

Gewasbescherming en mechanisatie

De teelt is nu nog behoorlijk intensief omdat er bijna geen mechanisatie beschikbaar is voor de teelt. Er is wel een aantal machines in aantocht, maar als we Cammaert mogen geloven is er nog sprake van een aantal kinderziektes. Dat betekent dus handwerk. Maar gelukkig is de zoete bataat een weerbaar gewas. “Virussen, insecten en schimmels hebben we in de teelt nog niet extreem veel gezien maar komen wel voor, ritnaalden en vraat door muizen zijn grotere problemen.”

Onkruidbestrijding is, mede dankzij de beschermde rug, nauwelijks aan de orde. Wel wordt voorafgaand aan de teelt gespoten om de onkruiddruk zo laag mogelijk te houden. Dat geldt ook voor bemesten. Cammaert: “Telers geven een bepaalde basis mee, in ieder geval niet te veel. Want overdaad schaadt, het gewas gaat snel woekeren. Qua beregening is het wel belangrijk om water te geven zodra de stek de grond in gaat. Zo zorg je voor een betere aansluiting in de grond en een mooiere basis.”

Rooskleurige toekomst

Op dit moment voert Delphy vijf proeven uit met behulp van Rusthoeve in Noord Brabant, te weten; rassenonderzoek, bedekkingsproef, plantdichtheid, plantmateriaal en de plantmethode. Noodzakelijk, want er is nog niet veel bekend over de teelt in de lage landen. Mede daarom wordt er veel informatie uitgewisseld met België waar ook een uitgebreid programma voor zoete aardappelonderzoek is opgericht. Opvallende resultaat verschillen zijn er nauwelijks want de resultaten zijn overwegend vergelijkbaar. “En dat is alleen maar goed. We weten steeds meer van de bataat en zo helpen we telers verder in de zoektocht naar de optimale teelt.”

Voorlopig staan alle seinen op groen. Met de juiste methode groeit de bataat goed en door de groeiende vraag van de consument wordt deze ‘aardappel’ een interessante aanvulling in het bouwplan.

Dit betreft een artikel uit onze Akkerbouwkrant. De Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat?

Tekst: Ruben Lijzenga
Beeld: Dominique Cammaert

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
bedieningsterminal
29 mrt

Amazone introduceert nieuwe bedieningsterminal AmaSpread 2

Twee miljoenste
28 mrt

Twee miljoenste John Deere tractor uit de Mannheim-fabriek gerold

Sarpira
28 mrt

Nieuwe aardappelras Sarpira op de Belgische rassenlijst

dubbeldoel
28 mrt

Samenwerking leidt tot dubbeldoel zaaimachine

OESO-codes
27 mrt

OESO-codes voor testen van trekkers en landbouwvoertuigen

Toon meer

Meer artikelen over

bedieningsterminal

Amazone introduceert nieuwe bedieningsterminal AmaSpread 2

Twee miljoenste

Twee miljoenste John Deere tractor uit de Mannheim-fabriek gerold

Sarpira

Nieuwe aardappelras Sarpira op de Belgische rassenlijst

Maak uw keuze

Machines

Duurzaamheid

Gewasbescherming

Poten en zaaien

Oogst en bewaring

Marktprijzen

Ziekte en gevaren

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

YARA Logo - 208x105 pixels
Corteva208x105

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Abonneren

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Vakpartners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakkrant Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Contactpagina
  • Journal Grandes Cultures
Akkerbouwbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.akkerbouwbedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Opslaan en accepteren