• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

akkerbouwbedrijf.beakkerbouwbedrijf.be

Nieuws voor de vlaamse akkerbouwer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Partners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Contactpagina
  • icon

Parijs opent grootste stadsboerderij van Europa

Duurzaamheid Poten en zaaien 10 juni 2020

Stadsboerderij
In het centrum van de Franse hoofdstad gaan straks de deuren open van de grootste Europese urban farm, goed voor 14.000 vierkante meter vol kruiden, seizoensgroenten en -fruit. Hiermee wil burgemeester Anne Hidalgo haar ambities waarmaken om van Parijs de meest groene hoofdstad ter wereld te maken.

Stadslandbouw

Het veelbelovende project ‘ParisCulteurs’ voorziet in de creatie van 100 hectare groene ruimtes. Daarvan is een derde gereserveerd voor stadslandbouw. Ondertussen werden al muren, kelders en daken omgetoverd tot alternatieve akkers, lopen experimenten met gewassen tussen kippenrennen en bijenkorven op een verlaten spoorweg, en groeit er hop tegen de muur van de Opéra Bastille.

Groenten en fruit

Het dak van de Porte de Versailles moet de kers op de taart worden. Daar zullen 20 landbouwers vanaf juli dagelijks een ton groenten en fruit oogsten. Agripolis, eigenaar van de boerderij, ontwikkelde een eigen methode van verticale landbouw door gebruik te maken van kweektorens. In die torens worden planten niet in potgrond of in water geteeld, maar gewoon in lucht. De wortels worden regelmatig bespoten met nevel uit een gesloten watersysteem. Deze techniek levert een enorme waterbesparing op, laat toe om zonder gewasbeschermingsmiddelen te telen en reduceert de kans op vervuiling tot een minimum.

Stadsboerderij

De bedoeling is om de inwoners van het zuidwestelijke deel van Parijs te bevoorraden. Het lokale aspect, de groenten en fruit worden binnen een straal van 500 meter van de boerderij verkocht, staat centraal.
Bezoekers zullen ook ter plaatse kunnen genieten van de producten, inclusief het uitzicht over Parijs. Er komt een restaurant van de beroemde keten Le Perchoir die zijn menu zal samenstellen met de seizoensproducten die op het dak groeien.

Oorsprong van het voedsel

Parijzenaars kunnen bovendien sinds deze week één van de 140 volkstuintjes reserveren om zelf hun groenten te kweken. Op die manier wil het stadsbestuur de mensen opnieuw dichter bij de oorsprong van hun voedsel brengen, iets wat in een stad niet altijd evident is.

Reis van groente

Dominique Alba van het stadsplanningsbureau APUR merkt dat mensen zich steeds meer vragen stellen bij tomaten uit Spanje of appels uit Nieuw-Zeeland. “Vandaag heeft een groente er ­gemiddeld een reis van 660 kilometer opzitten voor het op een bord in Parijs belandt”, vertelt ze. “Een project als ParisCulteurs heeft ook een psychologische impact: het maakt groenten en fruit zichtbaar in de stad. Veel stedelingen zijn die link met de natuur kwijt en kochten die producten simpelweg niet meer.”
Bron: Vilt
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken
31 mrt

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken

beheerovereenkomsten
30 mrt

Vlaamse regering keurt invulling VLM-beheerovereenkomsten principieel goed

Cichorei
30 mrt

Twee nieuwe rassen industriële cichorei op Belgische rassenlijst

Goede aanzet
30 mrt

"Najaar en winter zorgen voor een goede aanzet"

bedieningsterminal
29 mrt

Amazone introduceert nieuwe bedieningsterminal AmaSpread 2

Toon meer

Meer artikelen over

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken

beheerovereenkomsten

Vlaamse regering keurt invulling VLM-beheerovereenkomsten principieel goed

Cichorei

Twee nieuwe rassen industriële cichorei op Belgische rassenlijst

Maak uw keuze

Machines

Duurzaamheid

Gewasbescherming

Poten en zaaien

Oogst en bewaring

Marktprijzen

Ziekte en gevaren

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

YARA Logo - 208x105 pixels
Corteva208x105

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Abonneren

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Vakpartners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakkrant Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Contactpagina
  • Journal Grandes Cultures
Akkerbouwbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.akkerbouwbedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Opslaan en accepteren