• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

akkerbouwbedrijf.beakkerbouwbedrijf.be

Nieuws voor de vlaamse akkerbouwer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Partners
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Contact
  • icon

Witlofpennen om te zetten naar waardevolle stoffen

Vollegrondgroente oogsten Vollegrondsgroente zaaien 5 juli 2022

witlofpennen

In België, Frankrijk, Nederland, Italië en Duitsland worden jaarlijks 630.000 ton witloofstronken geproduceerd. De grote penwortels waarop die groeiden kunnen voortaan hoger dan als veevoeder gevaloriseerd worden, tot voedingsvezels met gewaardeerde eigenschappen, tot bitterstoffen voor de frisdrankenindustrie, tot natuurlijke groeibevorderaar voor planten en tot natuurlijk anti-oxidante of ontsmettende stof in cosmetica.

Baanbrekend is echter dat, door het UA/ILVO-doctoraat van Anna Twarogowska het proces om al deze nuttige stoffen uit de ruwe wortels te scheiden volledig is herdacht tot een efficiënte, afvalloze en vooral eenvoudige procedure. “Ik mikte op een goedkope, duurzame, zero-waste bio-raffinage. De bestaande arbeidsintensieve fractioneertechnieken zoals flashchromatografie en dunnelaagchromatografie waren voor bedrijven die circulair aan de slag willen, zeker een té hoge (dure) drempel.“ Dat stelt de Belgische Anna Twarogowska die op 30 juni promoveerde aan de Universiteit van Antwerpen.

Witlofpennen interessante reststroom

Witlofpennen die na de oogst van de witte stronkjes witloof achterblijven; blijken rijk aan suikers, glutenvrije voedingsvezels en bioactieve verbindingen zoals fenolverbindingen en de bitterstoffen sesquiterpeenlactonen. Die componenten zijn verbazend stabiel, ontdekte de onderzoekster. Verschillende rassen geteeld in verschillende locaties vertoonden toch gelijkaardige concentraties aan nuttige stoffen en gelijkaardige eigenschappen.

Een reeks proeven naar de verwerkbaarheid van de eerste fractie: de bulkfractie gedroogde witloofwortel-vezel, draaide gunstig uit. Experimentele veggie-hamburgers, waar soja-eiwit voor vijf tot tien procent door witloofvezels zijn vervangen, toonden na bereiding een mooi bakeffect. Lees: weinig verlies van water en volume en een oliehoudend vermogen; en bovendien een aangename sappigheid, terwijl ze geen sterke vervorming van de beoogde smaakbalans veroorzaakten. “Deze vleesvervangers bevatten minder calorieën, minder suiker en dubbel zoveel vezels, en vooral, het witloofingrediënt is glutenvrij. Vanaf >6 g per 100 g mogen bedrijven de claim “vezelrijk” op de verpakking plaatsen. Het nieuwe vezelpoeder zou dus een commerciële en een gezondheids-meerwaarde voor voedselproducenten en consumenten kunnen betekenen.”

Tweede fractie

In een tweede, waterige fractie zitten onder andere de sesquiterpeenlactonen. Deze componenten zijn verantwoordelijk voor de typische mild-bittere smaak van witloof. Eens geïsoleerd zijn deze componenten als bitterstof dus toepasbaar in de voeding. Maar ook in schoonheidsproducten blijken ze nuttig aanwendbaar omwille van hun antibacteriële, anti-oxidante, ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende werking. Daarnaast liggen er voor de bioactieve componenten uit de waterige fractie ook nog kansen als bio-stimulanten voor planten. Dit voor een betere blad- en wortelgroei.

Scheiden van de vezels

De bovenstaande componenten scheiden uit de verse ruwe witloofwortels kan voortaan via een sterk vereenvoudigde procedure; die aan het eind van de rit geen afval oplevert (zero-waste). Het proces bestaat uit twee stappen. Met de eenvoudige inzet van water in stap één en een sproeidroger en ethylacetaatwater als oplosmiddel in stap twee.

Ethylacetaat is een mengsel van geconcentreerd azijnzuur met gedestilleerde ethanol. In snoep en parfum is het toegevoegd om zijn fruitgeur; maar het werkt in andere concentraties ook als oplosmiddel tijdens extractieprocessen. Bijvoorbeeld bij cafeïne uit koffiebonen of theebladeren halen.

“We versnipperen dus de wortels en weken de snippers vervolgens gedurende enkele uren in meerdere porties warm water. De vaste fractie kan in een droogoven gestabiliseerd zijn, om daarna te vermalen tot een geconcentreerde voedingsvezel. Het afgescheiden weekwater dat de oplosbare stoffen zoals sesquiterpeenlactonen uit de wortel bevat; is in een sproeidroger verneveld om de aanwezige, interessante componenten op te concentreren, te verzamelen en te stabiliseren.”

Minder voedselverlies, meer waarde

Men kan dus wel stellen dat met dit onderzoek een forse stap is gezet bij het valoriseren van de reststromen uit de witloofproductie tot producten met toegevoegde waarde. De geforceerde wortels zijn, van veevoeder of compostering, ‘geupcycled’ tot functionele voedingsingrediënten, die in verschillende voedseltoepassingen kunnen zijn verwerkt en daar de voedingswaarde van het product en zijn functionele eigenschappen kunnen verbeteren.

Anderzijds bleek de met sproeidrogen gestabiliseerde waterige fractie gebruikt te kunnen zijn als uitgangsmateriaal voor het extraheren van waardevolle bioactieve verbindingen die kunnen zijn gebruikt als actieve stoffen in (plantaardige) schoonheidsproducten en bio-stimulanten. “En dat allemaal terwijl voedselverlies en –verspilling actief is tegengegaan, dat is bio-economie op zijn mooist,” besluit co-promotor Bart Van Droogenbroeck.

Bron: ILVO

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Keuring verneveltoestellen en graanbehandelingsinstallaties nu ook verplicht
12 jun

Keuring verneveltoestellen en graanbehandelingsinstallaties nu ook verplicht

Kisten- of bulkbewaring: een praktische keuzehulp
12 jun

Kisten- of bulkbewaring: een praktische keuzehulp

Perard
10 jun

Perard Optium CL 200-T-mestverspreider

Bewegen we naar één integrale gewasgezondheid toe?
10 jun

Bewegen we naar één integrale gewasgezondheid toe?

Proefvelden PotatoEurope 2025: 15 bedrijven tonen hun expertise in de praktijk
10 jun

Proefvelden PotatoEurope 2025: 15 bedrijven tonen hun expertise in de praktijk

Toon meer

Meer artikelen over vollegrondgroente oogsten

Van wijndruiven tot kikkererwten en quinoa: niet elke Vlaamse boer sakkert vanwege droogte

Van wijndruiven tot kikkererwten en quinoa: niet elke Vlaamse boer sakkert vanwege droogte

Al gedacht aan ecoregeling 'Vruchtafwisseling met een vlinderbloemige'?

Al gedacht aan ecoregeling ‘Vruchtafwisseling met een vlinderbloemige’?

Twee nieuwe rassen korrelmais op Belgische rassenlijst

Twee nieuwe rassen korrelmais op Belgische rassenlijst

Meer lezen over:

Maak uw keuze

Machines

Duurzaamheid

Gewasbescherming

Poten en zaaien

Oogst en bewaring

Marktprijzen

Ziekte en gevaren

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

YARA Logo - 208x105 pixels

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Abonneren
  • Adverteren

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Vakpartners
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakkrant Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Privacy statement
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer