• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

akkerbouwbedrijf.beakkerbouwbedrijf.be

Nieuws voor de vlaamse akkerbouwer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Partners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Contactpagina
  • icon

Leuvens samenwerkingsverband zoekt eiwitdiversiteit in voedsel

Biodiversiteit Duurzaam ondernemen 30 augustus 2022

Eiwitdiversiteit

Kortom Leuven en Content slaan de handen in elkaar en geven daarmee geven het startschot van het project ‘Een boon voor Leuven’. Met de steun van Boerenbond en ILVO gaan ze nieuwe voedingsproducten en recepten ontwikkelen die bijdragen aan de realisatie van de Vlaamse eiwitstrategie.

Tegelijk creëert dit nieuwe mogelijkheden voor lokale landbouwers die willen inzetten op duurzame en klimaat adaptieve teelten. 

Duurzame eiwitketen

De verenigde projectpartners zullen zich de volgende twee jaar inzetten om een ecologisch en economisch duurzame eiwitketen te ontwikkelen in het Leuvense, met steun van de Vlaamse overheid. Nele Lauwers, consulent Boerenbond, licht het onderliggende concept van het initiatief toe: “De keten wordt opgezet vanuit een hands-on mentaliteit.”

“De uitdaging zit vooral in het opbouwen van een verwerkingsketen tussen het product dat van het veld komt en het voedingsproduct dat uiteindelijk bij de consument belandt. Omdat die keten voor kleinere volumes van lokale landbouwers ontbreekt, willen we dat met dit project vormgeven. Daarom zijn we op zoek naar verwerkers die samen zo’n keten willen realiseren.”  

Teelt eiwitrijke gewassen

“Samen met landbouwers uit de streek is kennis opgedaan over de teelt van eiwitrijke gewassen zoals veldbonen, gele erwt en lupine, ingezaaid als mengteelt met haver. Daarna is gekeken naar concrete verwerkingsmogelijkheden.”, vult Elien De Rooze van ILVO aan. “Via een tweedaagse makeathon zijn multidisciplinaire studententeams uitgedaagd om nieuwe recepturen op basis van eiwitrijke gewassen te ontwikkelen”, vervolledigt collega Nathalie Bernaert. 

“Eens duidelijk is wat het aanbod zoal te bieden heeft, worden de gemaakte producten gemarket en wordt ook de vraag ernaar in kaart gebracht. Zo worden lokale handelaars, boeren, verwerkers en consumenten uiteindelijk verenigd in een nieuwe waardeketen die bijdraagt aan de verduurzaming van ons voedsel.” 

Bron: Boerenbond

Handelaars en coöperaties ondersteunen 

 Sara Vander Auwera, uitbaatster van verpakkingsvrije winkel Content, bevestigt dat deze aanpak voor haar als handelaar nieuwe mogelijkheden biedt. “Onder andere havermout is erg populair bij ons publiek. We zouden daarom graag de haver afnemen van lokale producenten, maar hebben tot vandaag helaas geen landbouwers in de buurt gevonden die het voor ons kunnen produceren. We zien dit dankzij dit project graag veranderen!”.

Michael Moulaert, coördinator van de korte keten coöperatie Kortom Leuven, knikt instemmend. “De interesse in de markt en bij onze afnemers is al aanwezig, dus met de boeren van onze coöperatie hebben we zeker zin om hier onze rol in op te nemen. Het gaat immers niet alleen om produceren en verkopen, maar ook over het verbinden van producent en handelaar en het gezamenlijk naar de markt brengen van onze producten. Wij willen graag die lokale schakel zijn tussen productie en consumptie.”  

Diversiteit in voedsel, veld en verdienmodel 

Door de handen in elkaar te slaan zorgen de projectpartners dus voor innovatie op verschillende domeinen en vormen ze een voorbeeld voor andere regio’s. Door een samenwerkingsverband en actieve keten aan te bieden, wordt de brug voor landbouwers verkleind om deze gewassen, die ook positief bijdragen tot het bewaken van de biodiversiteit in het veld, te gaan telen.

“Als voedselproducent vinden we het natuurlijk belangrijk dat wat we op de markt brengen bijdraagt aan eco-thema’s zoals biodiversiteit en zuiver water, maar op het einde van de dag moet er voor ons ook nog wel brood op de plank liggen”, zegt landbouwer Dries Janssens.

“Dankzij dit project kunnen we op een veilige manier experimenteren met alternatieve gewassen en bekijken of deze voor diversiteit in onze producten én in ons eigen inkomen kunnen zorgen. Zo zijn we weer een stapje dichter bij een win-win situatie die zowel voor boer als klimaat positief uitdraait.”  

Bron: Boerenbond

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Zeventien demonstratieprojecten voor duurzame landbouw en dertien operationele groepen EIP krijgen groen licht
31 jan

Groen licht voor 17 demonstratieprojecten en 13 operationele groepen voor duurzame landbouw

Handelsprogramma
31 jan

Akkerbouwer is gebaat bij handelsprogramma

Boerenbond & Cera investeren samen in innovatie en de verdere verduurzaming van de land- en tuinbouw
30 jan

Boerenbond & Cera investeren in innovatie en de verduurzaming van de land- en tuinbouw

PODCAST | Kan kunstmest strooien nog wel uit? big bags kunstmeststrooier
27 jan

PODCAST | Blik op 2023: stikstofefficiëntie en plantversterking

Vlaanderen
26 jan

Is Vlaanderen nu klimaatrobuuster dan vijf jaar geleden?

Toon meer

Meer artikelen over duurzaam ondernemen

Handelsprogramma

Akkerbouwer is gebaat bij handelsprogramma

Boerenbond & Cera investeren samen in innovatie en de verdere verduurzaming van de land- en tuinbouw

Boerenbond & Cera investeren in innovatie en de verduurzaming van de land- en tuinbouw

Vlaanderen

Is Vlaanderen nu klimaatrobuuster dan vijf jaar geleden?

Maak uw keuze

Machines

Duurzaamheid

Gewasbescherming

Poten en zaaien

Oogst en bewaring

Marktprijzen

Ziekte en gevaren

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

YARA Logo - 208x105 pixels
Corteva208x105
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Abonneren

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Vakpartners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakkrant Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Contactpagina
  • Journal Grandes Cultures
Akkerbouwbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.akkerbouwbedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Opslaan en accepteren