• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

akkerbouwbedrijf.beakkerbouwbedrijf.be

Nieuws voor de vlaamse akkerbouwer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Partners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Contactpagina
  • icon

Databank brengt Kempens bodemleven in kaart

Bodembeheer 25 november 2021

Databank brengt Kempens bodemleven in kaart

Wanneer mogen we spreken over een gezonde bodem? Het plattelandsproject Sleutel tot de Onderwereld maakt een databank van bodemstalen uit de Kempen en brengt zo het bodemleven in kaart. Landbouwers en tuiniers krijgen tips om hun bodem levendiger te maken en hun gewassen en gras weelderig te laten groeien.

Wie heeft die onderbroeken opgegeten?

Half oktober begroeven onderzoekers van Hooibeekhoeve, de Bodemkundige Dienst van België en Thomas More op enkele plaatsen in de Kempen katoenen onderbroeken. Enkele weken later zijn die flink gehavend weer opgegraven. De vraag is wie die onderbroeken heeft opgegeten.

Lees meer over het project Sleutel tot de Onderwereld:

Wat leert een onderbroek ons over de onderwereld?

Bodemanalyses op 85 percelen

Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid: “Wormen maar ook beestjes die we niet kunnen zien, zoals schimmels en bacteriën, hebben zich aan het katoen tegoed gedaan. Het complexe leven onder de grond, van schimmels tot wormen, zorgt voor een goede balans in de bodem en dus ook voor mooie gewassen en gezonde tuinen. Om de kwaliteit van de Kempense bodem te meten, zijn onderzoekers begin dit jaar gestart met bodemanalyses op 85 percelen in het zuiden van de Kempen; akkers en grasland bij landbouwers, gazons en moestuinen bij particulieren, bossen en heide… in zeer diverse omstandigheden dus. Op basis van de eerste resultaten kunnen we nu al een aantal praktische tips en richtlijnen meegeven voor zowel landbouwers als tuiniers.”

Databank?

De bodemanalyses geven samen een reeks van te verwachten waarden bij metingen van bodemleven in verschillende omstandigheden. Nu hebben onderzoekers een referentie om cijfers te interpreteren en vergelijken. Er werd ook nagegaan of er andere factoren zijn die de werking van het bodemleven beïnvloeden. Organische stof en zuurtegraad bleken een belangrijke positieve invloed te hebben op de aanwezigheid van bodemleven. De databank die met steun van LEADER Provincie Antwerpen wordt aangelegd, bundelt informatie als de locatie van de onderzochte percelen, het beheer ervan (landgebruik, vruchtwisseling, bemesting, type landbouw), gegevens van de bodemkaart (bodemtextuur en drainagetrap), chemische bodemvruchtbaarheid (totale organische koolstof, pH, fosfor, kalium, calcium, magnesium, natrium en zwavel) en hoe levendig de bodem is. Momenteel worden er nog steeds stalen genomen. In de loop van volgend jaar, wanneer het project is afgelopen, is de databank voor iedereen raadpleegbaar.

Meer inzicht in de bodem voor landbouwers

Landbouwers willen meer inzicht krijgen in het bodemleven en hoe ze dat in de juiste richting kunnen sturen. “Behalve de standaardbodemanalyse die focust op het koolstofgehalte, de zuurtegraad en nutriëntenbeschikbaarheid, analyseerden we het bodemleven ook via verschillende methodes en voerde de afdeling Agro- en Biotechnologie van Thomas More ter plaatse een bodemstructuurbeoordeling uit. Hierbij werden akkers en graslanden bemonsterd, maar ook bossen en natuurgras,” vertelt Katrien Geudens, onderzoeker van de Hooibeekhoeve.

Organische stoffen in de bodem

“We zien nu al dat bodemleven erg gelinkt is aan een hoog organische stofgehalte in combinatie met een goede zuurtegraad. Waarom we zo graag willen weten hoe het zit met koolstof in de bodem? Organische koolstof is niet enkel van waarde voor het bodemleven, maar speelt ook een erg belangrijke rol in de bodemkwaliteit. Koolstof is afkomstig van plantenresten, gevallen bladeren en mest. Dat organisch materiaal wordt door het bodemleven verteerd tot organische stof; veel kleinere moleculen die aan bodemdeeltjes kleven en daar voor kort of lang vastgelegd worden. Organische stof en bodemleven zorgen ervoor dat de bodem een sponsstructuur krijgt waardoor water beter kan indringen in de bodem en langer beschikbaar blijft voor het gewas dat erop groeit.”

Tips voor landbouwers

De onderzoekers hebben alvast een paar interessante tips voor landbouwers. Om het koolstofgehalte onder hun graslanden op te krikken; kunnen ze bijvoorbeeld graslanden langer aanhouden, koolstof aanvoeren in de vorm van dierlijke mest of compost en weides laten begrazen in plaats van maaien. Voor akkerland kan het organische stofgehalte en de bodemactiviteit verbeterd worden door gewassen zoals granen en korrelmais op te nemen in de rotatie, fosforgift te beperken of door in het najaar groenbemesters in te zaaien.

De zuurtegraad is eenvoudiger aan te passen; via een bodemanalyse komt een landbouwer erachter of hij zijn bodem al dan niet moet bekalken.

Bron: Provincie Antwerpen

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Fotoreportage
6 feb

Fotoreportage: Schoffeltechnieken van K.A. Havelaar nader bekeken

Bobcat brengt een serie compacte tractoren op de markt
6 feb

Bobcat brengt een serie compacte tractoren op de markt

stikstof1234
3 feb

Boerenbond investeert twee miljoen euro om stikstofoplossingen te zoeken

Amazone biedt 7 jaar garantie tegen roesten kunstmeststrooiers
3 feb

Amazone biedt 7 jaar garantie tegen roesten kunstmeststrooiers

Lunchwebinars
2 feb

Lunchwebinars over het nieuwe GLB 2023-2027

Toon meer

Meer artikelen over bodembeheer

Lunchwebinars

Lunchwebinars over het nieuwe GLB 2023-2027

PODCAST | Kan kunstmest strooien nog wel uit? big bags kunstmeststrooier

PODCAST | Blik op 2023: stikstofefficiëntie en plantversterking

Koolstofvastlegging

Dit is waarom we koolstofvastlegging in de bodem overschatten

Maak uw keuze

Machines

Duurzaamheid

Gewasbescherming

Poten en zaaien

Oogst en bewaring

Marktprijzen

Ziekte en gevaren

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

YARA Logo - 208x105 pixels
Corteva208x105
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Abonneren

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Machines
  • Duurzaamheid
  • Gewasbescherming
  • Poten & zaaien
  • Oogst
  • Marktprijzen
  • Ziekten & gevaren
  • Vakpartners
    • Corteva
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakkrant Akkerbouwkrant
    • Uw abonnement op Akkerbouwkrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Contactpagina
  • Journal Grandes Cultures
Akkerbouwbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.akkerbouwbedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Opslaan en accepteren